Her Yiğidin Baklava Yiyişi Farklıdır: Baklava Yeme Yolları

Kategori: Blog | 0

Baklava yeme yolları her damağa göre farklılık gösterse de etkisi aynıdır. İşin sonunda yüzlerde hatırı sayılan bir tebessüm kalır.

Söz konusu yemek olduğunda karşı koyması zor olan bir besin maddesi de baklavadır. Enfes kokusu, cevizi, fıstığı ve şerbeti ile ona hayır demek ne mümkün. İyi, güzel ama biz bu baklavayı nasıl yiyeceğiz?

Bu konuda farklı görüşler olsa da birkaç temel baklava yeme yöntemi bulunur. Özellikle baklava ile tüketilen ürünler de işin içine girdiğinde yeme de yanında yat!

Baklava Nasıl Yenir?

Baklava yeme yolları mı olur demeyin. Kültürümüzde farklı bir yeri olan baklavanın da kendisine has bir tüketim biçimi vardır. Bu durum kişisel tercihlere ve bulunulan durumlara göre farklılık gösterebilir.

Atalarımızın da dediği gibi her yiğidin baklava yiyişi farklıdır. Anca durumu ustalarına danıştığımızda ilk önerileri baklavayı elle yemek olacaktır. Bir tepsi tatlısı olan baklavanın tabaklara porsiyonlara ayrılmasından sonra damaktaki şöleni başlar.

Baklavayı asıl lezzetli yapan unsur tabii ki tazeliğidir. Çıtır çıtır bir baklava hangi yöntemle yenilse yenilsin ağızda dağılır ve şerbeti ile sizi mutlu etmeyi başarır. Ama biz öncelikle elle baklava yeme yollarına değinelim.

Baklavalar tepsiden doğruca tabağa alınır. Altın sarısı rengindeki taze baklavalar önce gözü sonra ise mideyi doldurur. Çıtır, taze baklavaya bir çatal batırılır. Baklava ters çevrilir ve bir bıçak yardımı ile baklavanın tabanına ince bir tabaka halinde kaymak sürülür.

Sonrasında parmaklar devreye girer. Baş parmak baklavanın üstüne, işaret parmağı ise kaymağın olduğu tabakaya oturtturulur. Baklavanın kaymaklı tabanı damağa gelecek şekilde hatırı sayılır bir ısırık alınır.

Bir diğer baklaca yeme yolu bu aşamaların kaymaksız versiyonudur. Doğrudan parmak yardımı ile tabaktan alınan baklava, şerbetli tabanı damağa gelecek şekilde ağıza yerleştirilir ve tüm lezzetin ağızda dağılmasına izin verilir. Siz de akışkan şerbeti ağzınızda hissettiniz mi?

Bunlar iyi güzel hoş ama bir davette de baklava elle yenmez dediğinizi duyar gibiyiz. Burada çatal ve bıçaktan yardım alarak baklavanızın tadını çıkarabilirsiniz.

İşin içinde baklava olduğunda her yöntem güzeldir değil mi. Ama hiçbirisi bayramlarda tepsiden gizlice elle yenen baklava yeme yolu ile yarışamaz.

Baklavanın Yanında Ne İyi Gider?

Baklava yeme yolları kadar baklavanın ne ile güzel gideceği de önemlidir. Bizim gibi içecek kültürü yaygın olan toplum söz konusu olduğunda özellikle bu başlık daha da dikkat çeker.

Baklavanın yanında keyfi artıran ve dengeleyen lezzetler de birbiri ile yarışır. Uzman görüşleri baklava ile beraber tüketilen süt ürünlerinin lezzeti hem ağızda hem de mide de dengelediğini söylüyor. Bu içecekler ise tercihe göre değişiyor.

Şerbetli tatlılara olan ilginin artması ile süt tüketimi daha geniş bir yer buluyor. Baklava yeme yolları arasında da süt oldukça yardımcı bir içecek olarak tercih edilir. Baklava gibi yüksek şerbet içeren tatlının yanında tüketilen süt, kandaki şeker dengesinin sağlanmasında yardımcı bir rol oynar. Aynı zamanda da lezzeti dengeler.

Bir diğer süt ürünü olan ayran da hem tatlı tuzlu dengesi hem de asidik olmaması ile önerilen içecekler arasında bulunur. Baklavanın yanında ya da sonrasında tüketilen ayran, süt gibi karbonhidratların yakımını hızlandırır.

Ayran ve süt içerisinde şeker barındırmaması sayesinde dişleri de temizleyici bir etki gösterir. Baklavanın ardından içilen süt veya ayran, diş bakımına da pozitif bir katkı sağlar.

Baklava yanında tüketilen diğer popüler içecek kuşkusuz çaydır. Özellikle şekersiz içilen çay, kandaki şeker dengesini sağlamada yardımcıdır. Ayrıca lezzeti de dengelemede oldukça başarılır.

Baklava yeme yolları ve yanında tüketilen diğer bir içecek su olmalıdır. Su tüketimi baklavanın sindirimi için de elzemdir. Ayrıca vücudun susuz kalmasının önüne geçilmesi için olmazsa olmaz bir içecektir.

Baklava ile tüketilen diğer ürün dondurmadır. Sıcak yaz günlerinde daha fazla rağbet gören dondurma, baklava ile bir araya geldiğinde de damak zevkini artırır. Şerbeti hafifleten yapısı sayesinde de rahatlatıcı bir etki yaratmayı başarır.

Dondurma gibi kaymak da baklava yeme yolları arasındaki yerini alır. Daha yoğun bir tat isteyenlerin vazgeçilmezi kaymak, baklavanın keşfetmediğiniz yönünü ortaya çıkarmada bir ustadır.